Shiatsu

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd.

Shiatsu-therapie is een vorm van manuele therapie die bestaat uit het geven van druk (met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen of knieën), rotaties en manipulaties op de meridianen. Door deze drukuitoefening kunnen eventuele blokkades opgeheven worden en de natuurlijke balans van het lichaam kan hersteld worden.

Shiatsu is te vergelijken met acupunctuur, maar er wordt niet met naalden gewerkt. De achtergrond van Shiatsu en acupunctuur ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze. Deze geneeswijze gaat ervan uit dat je niet de ziekte, maar de zieke persoon moet behandelen en dat niemand in een hokje geplaatst kan worden. Er wordt vaak gewerkt op de energiepunten en energiebanen (meridianen).

Shiatsu is een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar bij het stellen van de diagnose wordt ook rekening gehouden met de achtergrond en levensstijl van de betrokkene.

Acupunctuur

Acupunctuur betekent letterlijk naaldprikken en wordt ook wel naaldtherapie of prikkeltherapie genoemd.

Acupunctuur-therapie is een vorm van alternatieve geneeswijze die bestaat uit het stimuleren van acupunctuurpunten (met behulp van zeer dunne naalden, elektrische stroom, warmte of druk), die zich op de meridianen bevinden. Door deze stimulatie kunnen eventuele blokkades opgeheven worden en de natuurlijke balans van het lichaam kan hersteld worden.

Acupunctuur is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeswijze, die uitgaat van de levensenergie (Qi) die door de meridianen stroomt. Deze geneeswijze gaat ervan uit dat je de zieke persoon als een geheel moet behandelen en dat elke persoon uniek is. Er wordt vaak gewerkt op de energiepunten en energiebanen (meridianen).

Acupunctuur is een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden. Niet alleen de klacht of de ziekte wordt behandeld, maar bij het stellen van de diagnose wordt ook rekening gehouden met de achtergrond en levensstijl van de betrokkene.

 

Moxa

Moxatherapie is een techniek waarbij een staafje van het kruid Artemisia tot ontbranding wordt gebracht. Dit staafje wordt boven bepaalde punten op de meridianen gehouden tot de warmte naar binnen trekt. Dit is om de circulatie van bloed en qi (levensenergie) te stimuleren.

In 2010 promoveerde een fysiotherapeute aan het Erasmus MC op het effect dat moxabranden zou hebben op een stuitligging bij zwangerschap. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je contact met me opnemen.

Aangezien moxa een sterk ruikende geur heeft, wil ik ook wel gebruik maken van een moxa-lamp. De moxa-lamp bestaat uit een infrarode lichtbron, die een keramiekplaat verhit. De in deze keramiekplaat aanwezige mineralen beïnvloeden de infraroodstraling, waardoor een betere therapeutische werking ontstaat. Hierdoor wordt de opname in de huid als erg natuurlijk en behaaglijk ervaren.
De zwarte plaat, in de kop van het apparaat, zendt golven uit die zich in het infrarode gebied van het lichtspectrum bevinden. Deze golven zijn identiek aan de warmtegolven die ontstaan tijdens het moxa branden.

Met een moxalamp bereik je zo ongeveer hetzelfde effect als met het branden van moxa; namelijk verwarmen. Het meest duidelijke verschil is dat er met deze lamp een veel groter gebied te behandelen is.

Cupping

Cupping is een methode waarbij een cup, gemaakt van plastic, wordt aangebracht op het huidoppervlak en vacuüm wordt gezogen door een pompje. Hierdoor gaat de huid omhoog staan. De kracht van vacuüm is zo sterk dat het de doorbloeding verbetert. De functie van deze methode is om Wind-koude uit het lichaam te verdrijven en om bloedstagnatie en pijn op te heffen.

Verklevingen en diepe spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen waardoor blokkades worden opgeheven. Ook de afvalstoffen in je lichaam komen op deze manier vrij en worden direct afgevoerd via de poriën. De kracht van cupping is sterker dan massage; hierdoor heeft het een diepere werking en is het dus zeer effectief, met name bij spierspanning.

Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode tot donkerpaarse plek te zien zijn. Dit komt door het vacuüm trekken. Het is een normaal verschijnsel, dat na enkele dagen tot een week zal verdwijnen. In sommige gevallen voelt de huid beurs aan. Nadat de verkleuring is verdwenen, zal er verbetering in de symptomen optreden.

Het is belangrijk om het gecupte gedeelte van het lichaam warm te houden en veel water te drinken om de afvalstoffen af te voeren.

Behandelwijze

Het eerste consult bestaat uit een intake, aansluitend gevolgd door een Shiatsu of Acupunctuur behandeling en eventueel een voedingsadvies. Tijdens de intake wordt er ruime tijd genomen voor het stellen van vragen, het voelen van de pols, het bekijken van de tong en eventueel het palperen van een aantal meridianen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van uw gezondheidssituatie.

Aan de hand van dit onderzoek wordt indien gewenst een diagnose met aansluitend een behandelplan opgesteld. Deze zal ik met u tijdens het eerste consult bespreken. Bij de bespreking van het behandelplan wordt ook de behandelfrequentie met u besproken. 

De vervolgbehandelingen beginnen steeds met een kort vraaggesprek en ook worden pols en tong weer nauwkeurig bekeken. Zo wordt elke behandeling aangepast aan uw unieke gesteldheid van dat moment en is de behandeling veel effectiever.

Prijzen

90 minuten 95 Euro

120 minuten 125 Euro

Aandachtspunten

Vóór behandeling:

• Zorg ervoor dat u een lichte maaltijd hebt benut, dus niet met een lege of te volle maag naar de behandeling komt;
• Graag schone, makkelijk zittende (sport)kleding en sokken dragen of meenemen voor Shiatsu;
• Bij blessures of specifieke (pijn)klachten raadpleeg altijd eerst uw arts;
• Als u griep, koorts of een bepaalde infectieziekte hebt, dan is het verstandig om thuis te blijven;

Tijdens behandeling:

• Bij Shiatsu kunt u uw kleding gewoon aanhouden en de overige behandelingen worden gegeven direct op het huid:
• Omdat de stroom van Qi en bloed gestimuleerd wordt, kunt u bepaalde sensaties waarnemen, zoals tientelling, warm of koud gevoel, jeuk, slaperig of “zwaar” worden;
• Sommige punten/plekken kunnen in het begin een beetje pijnlijk aanvoelen maar worden vrij snel zachter en soepeler;
• Rode, paarse of vochtige vlekken kunnen ontstaan na Cupping of Moxa , die vaak duiden op de aard van uw klacht(en).

Na behandeling:

• Afhankelijk van de klachten en de toegepaste behandeling kunt u reacties krijgen zoals (lichte) hoofdpijn, moeheid, veranderde ontlasting, emoties enzovoort. De effecten kunnen 4 tot 5 dagen duren;

• Bouw voldoende rust in na de behandeling;

• Drink voldoende lauw water of gember/citroen water om afvalstoffen af te voeren;
• Vermijd gedurende 24 uur: alcohol; drugs; zuivel; kruidige of koude voedsel en overmatige zoetheid;
• Gun je lichaam en geest de tijd om te herstellen en te balanceren!

Beroepsvereniging

Sinds 2022 ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging VBAG met koepelorganisatie RBCZ onder de werkvorm “Oosterse Geneeskunde” met als hoofdtherapie Shiatsu.

VBAG Lidmaatschapnummer: 22203001

Voor algemene informatie over VBAG kunt u terecht op de website van VBAG en de FAQ pagina:

https://vbag.nl/

https://vbag.nl/faq-consumenten/

Vergoedingen

Als lid van de VBAG beroepsvereniging kunt u de kosten van uw Shiatsu  behandeling gedeeltelijk vergoed krijgen via uw zorgverzekeraar. Of de vergoeding gehonoreerd wordt is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Alleen de behandelingen vermeld op deze Shiatsu pagina komen in aanmerking voor vergoedingen, behandelingen op de Overige pagina worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Meer informatie kunt u vinden op:

https://vbag.nl/consument/zorgverzekeraars-en-vergoedingen/

Voor meer informatie over zorgeverzekeraars kunt u kijken op:

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/shiatsu-therapie#vergoedingen

Opleidingen

In 2020 heb ik de HBO beroepsopleiding voor Klassieke Shiatsu afgerond aan de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu. Ook ben ik in het bezit van een diploma Medische Basiskennis en Psychosociale Basiskennis HBO niveau aan de Energieschool.

 

Klachten en geschillen

Mocht u onverhoopt ontevreden zijn of een klacht hebben, dan stel ik het erg op prijs dat u alles open en eerlijk met mij bespreekt. Ik vertrouw erop dat wij er samen uit zullen komen.

Uiteraard kunt u zicht ook laten informeren omtrent VBAG klacht- en tuchtrecht voor Cliënten op onderstaande website:

https://vbag.nl/consument/klachten-en-geschillen/

 

 

 

Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring